ιντερνετ
Το ασβέστιο είναι το μεταλλικό στοιχείο που βρίσκεται σε αφθονία στο ανθρώπινο σώμα και η συνιστώμενη δόση για τους ενήλικες είναι 1000 mg την ημέρα. Το 99% του ασβεστίου στο σώμα αποθηκεύεται στα οστά και τα δόντια. Τα οστά μας παραμένουν δυνατά καθ’ όλη τη διάρκεια της ενηλικίωσης. Φτάνοντας όμως τη μέση ηλικία, αρχίζουν σιγά-σιγά και γίνονται λεπτότερα.
Στις γυναίκες, αυτή η διαδικασία επιταχύνεται μετά την εμμηνόπαυση, αλλά υπάρχουν τρόποι για να φρενάρουμε αυτή τη διαδικασία.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους άμυνας είναι η διατροφή μας. Μπορείτε να δημιουργήσετε τη μέγιστη οστική μάζα και να ενισχύσετε την οστική πυκνότητα του σκελετού σας σε οποιαδήποτε ηλικία.
Τα τρόφιμα σόγιας
Μισό φλιτζάνι tofu εμπλουτισμένο σε ασβέστιο, περιέχει περίπου 861 mg ασβεστίου, ωστόσο τα προϊόντα σόγιας βοηθούν και με έναν ακόμη τρόπο. Νέα έρευνα έδειξε ότι και οι ισοφλαβόνες (φυτικές ουσίες που είναι συγκεντρωμένες ιδιαίτερα στη σόγια) ενισχύουν την οστική πυκνότητα. Οι ισοφλαβόνες είναι φυτικές ουσίες με παρόμοια χημική δομή με αυτή των οιστρογόνων, με αποτέλεσμα να συμπεριφέρονται μέσα στον οργανισμό με παρόμοιο τρόπο. Αυτό μπορεί να κάνει τη σόγια χρήσιμη στην αποτροπή της οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.