Δρ. Ιωάννης Καρνέζης FRCS(Orth), Ορθοπαιδικός Χειρουργός,
Επιστημονικός Διευθυντής Δικτύου Παθήσεων Σπονδυλικής Στήλης
‘Η σκολίωση έχει σχέση με την κληρονομικότητα’
Σωστό!
Αν και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η σκολίωση είναι ‘ιδιοπαθής’ (άγνωστης αιτιολογίας) γνωρίζουμε ότι προκαλείται από πολλές διαφορετικές αιτίες. Από επιστημονικές παρατηρήσεις σε οικογένειες ατόμων με σκολίωση καθώς και αναλύσεις γονιδίων είναι σήμερα ξεκάθαρο ότι μια από τις σημαντικότερες αιτίες της σκολίωσης είναι η κληρονομικότητα, υπάρχουν δηλαδή κληρονομούμενα γονίδια που προδιαθέτουν στην εμφάνιση σκολίωσης σε παιδιά και εφήβους.
‘Σημαντικού βαθμού σκολίωση μπορεί να προκαλέσει μειωμένη ικανότητα για εργασία καθώς και σοβαρά ψυχολογικά και παθολογικά προβλήματα’
Σωστό!
Πολλές κλασικές κλινικές μελέτες (με τη χρήση επιδημιολογίας και στατιστικής) έχουν δείξει οτι ενήλικα άτομα με σημαντικού βαθμού σκολίωση παρουσιάζουν, κατά μέσο όρο, μειωμένη ικανότητα για εργασία, σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα καθώς και δυσκολία στην εύρεση συντρόφου ή συζύγου.
‘Η σκολίωση, όταν είναι σοβαρού βαθμού, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αναπνευστική λειτουργία’
Σωστό!
Η εξέταση της πνευμονικής λειτουργίας (σπιρομέτρηση) έδειξε ότι άτομα με σημαντικού βαθμού σκολίωση της θωρακικής σπονδυλικής στήλης παρουσιάζουν αναπνευστική ανεπάρκεια σε σημαντικό ποσοστό ακόμα και σε μικρή ηλικία. Κλινικές μελέτες σε εφήβους έδειξαν αναπνευστική δυσλειτουργία ανάλογη με τον βαθμό της θωρακικής σκολίωσης, ενώ σε ποσοστό 20% των περιπτώσεων η αναπνευστική αυτή δυσλειτουργία ήταν σημαντικού βαθμού. Είναι επομένως γεγονός ότι η αντιμετώπιση της σκολίωσης σε συτές τις περιπτώσεις πρέπει να έχει σαν στόχο, εκτός των άλλων, την πρόληψη σοβαρών αναπνευστικών προβλημάτων στο άμεσο και απώτερο μέλλον.
‘Προχωρημένη σκολίωση μπορεί να προκαλέσει πόνο στην μέση (οσφυαλγία) σε ενήλικες’
Σωστό!
Αν και η σκολίωση στην παιδική και εφηβική ηλικία δεν προκαλεί πόνο σχεδόν ποτέ, άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας με σημαντικού βαθμού επιδεινούμενη σκολίωση παρουσιάζουν πολύ συχνά σοβαρό πρόβλημα πόνων στην μέση και την πλάτη. Αυτό συμβαίνει τόσο λόγω ‘φθοράς’ της σπονδυλικής στήλης όσο και λόγω διαταραχής της ισορροπίας του σώματος και κόπωσης των μυικών ομάδων κατά τις καθημερινές δραστηριότητες.
‘Η προσπάθεια αντιμετώπισης της σκολίωσης με κηδεμόνες κορμού μπορεί να προκαλέσει ψυχολογική επιβάρυνση για πάρα πολλά χρόνια μετά την εφηβεία’
Σωστό!
Το σοβαρό ψυχολογικό φορτίο που προκαλεί στους εφήβους η εφαρμογή κηδεμόνων κορμού είναι ευρέως γνωστό και αδιαμφισβήτητο. Ωστόσο, πρόσφατη κλινική μελέτη παρέχει νέα δεδομένα σύμφωνα με τα οποία η ψυχολογική αυτή επιβάρυνση που προκαλείται από τη χρήση κηδεμόνων σκολίωσης μπορεί να διαρκέσει για πάρα πολλά χρόνια. Όπως παρατηρήθηκε σε μια ομάδα ενηλίκων (άνω των 30 ετών) με σκολίωση, όσοι είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με κηδεμόνες κορμού κατά την εφηβεία τους ένιωθαν μεγαλύτερη παραμόρφωση στο σώμα τους και ανέφεραν χαμηλότερη ποιότητα ζωής σε σχέση με όσους δεν είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με κηδεμόνες, παρά το γεγονός ότι ο βαθμός σκολίωσης ήταν, κατά μέσο όρο, ο ίδιος σε όλα τα άτομα της ομάδας.